Asset Publisher Asset Publisher

Dobre, bo z lasu

Spychowscy leśnicy promowali zdrową żywność pochodzącą z lasu podczas XXIII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego w Szczytnie.

W Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie 15 marca odbył się XXIII Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W tym roku konkurs był pod hasłem „Smaki Mazurskich Lasów- dziczyzna i grzyby”. Do rywalizacji stanęło 9 szkół z terenu województwa warmińsko-mazurskiego.

Celem konkursu jest podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozwijanie zainteresowań uczniów, a także kultywowanie tradycji kulinarnych i regionalnej kuchni. Patronat honorowy nad Konkursem objęli Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty w Olsztynie, Starosta Szczycieński oraz Polski Związek Łowiecki, a patronat medialny TVP 3 Olsztyn.

W programie, poza wykonaniem potraw konkursowych, była degustacja wyrobów z dziczyzny oraz innych darów lasu na stoisku Nadleśnictwa Spychowo, promującym projekt rozwojowy Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”. Dziczyzna bowiem jest surowcem często niedocenianym w naszym kraju, a przewyższającym swoją wartością odżywczą mięso zwierząt hodowlanych. Można było również spróbować m.in. przetworów z dzikiej róży, rokitnika, żurawiny, czy aromatycznej kawy żołędziowej. Podczas tego wydarzenia odbyła się prelekcja pracownika Nadleśnictwa Spychowo dotycząca walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny, a także wystąpienie Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Leśna Brać”, działającego przy Nadleśnictwie Spychowo i Strzałowo.

Jury konkursowe miało nie lada zadanie, oceniając takie potrawy jak np. schab jelenia w leśnym mchu z grzybowymi pierogami, jarmużowe pierogi z jeleniem na gryczanym koszotto z sosem z palonych warzyw i leśnych grzybów, czy jeleń z lasagną ziemniaczano-grzybową i winnym sosem.

Zwycięzcami tegorocznej edycji Konkursu zostali uczniowie z Zespołu Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie i tam też odbędzie się następna edycja tego wydarzenia.